2015. február 2., hétfő

Megijedt árnyékától a medve

Február 2-át, Gyertyaszentelő napját régen tavaszkezdő napként is emlegették. Számos időjóslással foglalkozó néphiedelem fűződik hozzá, melyek közül a legelterjedtebb a barnamedvéhez kapcsolódik.
A népi bölcsesség úgy véli "Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap", ha ugyanis február másodikán szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ezt fejezi ki az Európa legnagyobb ragadozójához, a barnamedvéhez fűződő hiedelem is. Úgy tartják, ha téli álmából ezen a napon felébredő medve barlangjából előbújva meglátja árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, vagy talán tudja, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

Ma éjszaka havazott, nappal ragyogó napsütés volt. A medve meglátta saját árnyékát, tehát még hosszú lesz a tél. Majd meglátjuk! :)
Mindenesetre mi nagyon örültünk az éjszakai hó maradványának. Szorgos munkával próbáltuk összevadászni a gyönyörű napsütésben rohamosan fogyó hófoltokat.
 Hóemberünk is visszaaludt még :)
Többi kép itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése